Aktuelnosti

ZAVRŠEN 5. HADŽIĆI FILM FESTIVAL – promocija kratkometražnog omladinskog filma

U organizaciji Srednjoškolskog centra Hadžići i Filmsko-scenarističke sekcije “MOVIE CLUB”, a pod pokroviteljstvom Općine Hadžići, 22. 11. 2019. godine, u Multimedijalnoj sali Općine Hadžići održan je 5. HADŽIĆI FILM FESTIVAL. Gosti, učesnici i organizatori učinili su da atmosfera bude emotivna, zabavna i puna dobre energije. O tome svjedoči i inspirativan komentar gospodina Sabahudina Kazića, predstavnika Općine Hadžići:
„ 5. Hadzići film festival po mom ličnom dojmu ostvario je svoj cilj te nam je i ovaj put otkrio i promovirao talentovane mlade autore, koji su se potrudili da preko svojih kratkih filmova iskažu stav o sebi i svijetu koji ih okružuje“.
Da je HFF uspio proširiti svoj repertoar i opravdati svoje postojanje potvđuju dva nivoa takmičarskog programa:
takmičarski program za učenike osnovnih škola i takmičarski program za učenike srednjih škola, studente i pojedince starosne dobi iznad 15 godina. Nivoi su se razlikovali po broju žanrovskih kategorija.

Od velikog broja pristiglih filmova u nominirani krug za prikazivanje na završnoj manifestaciji žiri je odabrao po dva iz svake konkursne kategorije. Stučni žiri činila je ekipa profesionalaca iz filmske umjetnosti: Vanja Avdić-Čabrić, scenaristica i urednica mnogih emisija dječijeg programa Televizije Federacije Bosne i Hercegovine, Izudin Bajrović, poznati pozorišni i filmski glumac, koji trenutno obnaša funkciju direktora Narodnog pozorišta, Vanja Ban, akademski snimatelj Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Njihove komentare i konačnu odluku saznali smo tek nakon projekcije filmova kada je proglašeno ko je osvojio drugo, a ko trijumfalno prvo mjesto.
Nagrade je uručio predstavnik Općine Hadžići gospodin Sabahudin Kazić.

Rang nagrađenih filmova na 5. HFF-u je sljedeći:

PRVA SKUPINA-OSNOVCI
IGRANI FILM

  1. mjesto „EMIN“, autor Vildana Alajbegović, JU Sedma osnovna škola Ilidža, Blažuj
  2. mjesto „MOJA STRANA PRIČE“, autor Iman Tanović, JU OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Sarajevo

EKSPERIMENTALNI SA ANIMIRANIM FILMOM I SPOTOM

  1. mjesto „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“, autori Adna Madeško, Alma Čorbo i Bajro Salčin, JU Deseta osnovna škola Ilidža
  2. mjesto „ŽIVOT“, autori Amar Kučević i Bakir Osmanović, JU Deseta osnovna škola Ilidža

DRUGA SKUPINA-SREDNJOŠKOLCI, STUDENTI, POJEDINCI IZNAD 15 GODINA
IGRANI FILM

  1. mjesto „LUX ET UMBRA“, autor Ademir Gogić
  2. mjesto „ JA SAM TU“, autor Jahja Jusupović, JU Srednja škola metalskih zanimanja

EKSPERIMENTALNI SA ANIMIRANIM FILMOM I SPOTOM

  1. mjesto „ VISION“, autor Faruk Garib
  2. mjesto „MODERNO LUDILO“, autor Ensar Hodžić, JU Elektrotehnička škola Sarajevo

DOKUMENTARNI FILM

  1. mjesto „BRAVE ENOUGH TO LIVE IN SARAJEVO“, autor: Fifth gymnasium New look, Peta gimnazija
  2. mjesto „METAL ARTIST: UMJETNIČKO KOVANJE“, autor: Ammar Marić, JU Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija dizajna i multimedije Ilidža

Svi nagrađeni filmovi, odnosno njihovi autori, osvojili su vrijedne nagrade, a 5 prvoplasiranih dobili su specijalne eksponate 5. HFF-a, čiji je dizajn osmislio učenik I-1-Davud Rahmanović, a njihov konačan oblik izradili su učenici stručne škole I-6, I-7 i I-8-bravari, stolari i plinski vodoinstalateri sa svojim mentorima-u okviru projekta Društveno korisno učenje. DKU je okupio cijeli tim od 10 odjeljenja i mnogo više mentora, a svi su bili uključeni u realizaciju 5. HFF-a, što je pokazatelj ozbiljnosti i širine ovog projekta Srednjoškolskog centra Hadžići. U svom obraćanju na promotivnoj svečanosti uvažena zamjenica direktora Senaida Merđanović upravo je ovo naglasila, a sve je bilo ilustrovano videoklipom o uključenosti učenika i profesora. Ta ogromna energija ljubavi truda i saradnje rezultirala je time da su se svi prisutni prijatno osjećali.
U sklopu Festivala priređena je izložba fotografija koje su pristigle na objavljeni konkurs. Po izboru gledalaca nagrađene su 2 najbolje fotografije, a njihovi autori su Nejla Idrizović i Ljuma Senad. Festival je bio izvanredna prilika za druženje mladih i iskreno uživanje u amaterskom filmskom i fotografskom stvaralaštvu, kao i plesnom profesionalno izvedenom performansu Emine i Zerine uz muziku iz kultnog tinejdžerskog filma „Footloose“!
Aktivnost vezana za Festival bila je i filmska edukativno-kreativna radionica, čiji je cilj bio da filmsku umjetnost približi osnovcima. Učesnici radionice bili su članovi dramskih sekcija koje djeluju u okviru 4 osnovne škole sa područja Općine, ukupno 20 učenika i 4 nastavnika. Mladi tim sekcije „MOVIE CLUB“ zajedno sa bibliotekarkom Gradske biblioteke prof. Halimom Fišo osmislili su zanimljiv program u kojem su svi uživali, stvarali, ali i učili. Na taj način je ostvarena živa saradnja sa različitim nivoima obrazovnih institucija, što je još samo jedan dokaz da umjetnost povezuje ljude. Zahvalnice su svakako zaslužile sve ekipe učesnice, ali je pobjednički trofej u kvizu osvojio tim učenika iz OŠ ”Hilmi-ef. Šarić” iz Tarčina.
Odlično organiziran 5. HFF potvrđuje koliko su članovi Filmsko-scenarističke sekcije „MOVIE CLUB“ ozbiljno pristupili svakom detalju ovog događaja uz montažersko-dizajnersku pomoć Kenana Tahmiščića, dugogodišnjeg člana ove sekcije. Idejni pokretač HFF-a profesorica Nusreta Ćatić uložila je mnogo strpljenja, kreativnosti i truda da 5. HFF bude jedinstven kulturni događaj SŠC Hadžići i Općine Hadžići.