Historijat škole

Skupština grada Sarajeva osnovala je našu školu 1978. godine i dala joj ime Srednjoškolski centar Hadžići. Nedugo nakon osnivanja, Srednjoškolski centar dobija savremenu školsku zgradu opremljenu kabinetima i radionicama za praktičnu nastavu. Nova školska zgrada svečano je  otvorena u julu 1979. godine. U Srednjoškolskom centru Hadžići počinju se obrazovati građevinski i mašinski tehničari te stručna zanimanja iz oblasti građevinarstva i mašinstva. Nastava se odvijala u prvoj smjeni. Učenici su u školskoj1980/1981. godini u Školu upisani po Zakonu BiH o srednjem usmjerenom obrazovanju. 

U ratnom periodu veliki dio učenika boravio je na području Pazarića i Tarčina pa se školska 1992/1993. godina nastavlja na ovim područjima. Školska godina počinje u decembru 1993.godine.  Osim učenika sa područja općine Hadžići, školu pohađa i veliki broj učenika iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine. Škola mijenja naziv u Mješovita srednja škola Hadžići. Svi upisani učenici, bez obzira na struku, dobijaju mogućnost školovanja, a uvodi se ponovo i gimnazija. Nastava se odvija na dva punkta –  u osnovnoj školi u Pazariću i osnovnoj školi u Tarčinu. Istovremeno radi i Srednjoškolski centar u okupiranim  Hadžićima. Mješovita srednja škola Hadžići nakon rata nastavlja rad u prijeratnoj zgradi Srednjoškolskog centra u Hadžićima. Zgrada je bila devastirana i zapuštena, ali je u njoj ostalo i nešto inventara. Nakon neophodnih priprema, 25. marta počinje drugo polugodište školske 1995/1996. godine. Naziv škole ,,Mješovita srednja škola Hadžići“ ostaje do septembra 2009. godine kada se školi vraća stari naziv- ,,Srednjoškolski centar Hadžići“. 

Zgrada škole koja je puštena u upotrebu 1979. godine koristi se i danas, ali je stalno osavremenjivana i dograđivana u skladu s potrebama nastave.

Danas možemo reći da postoje svi uvjeti za prikladan rad u školi. Škola je solidno opremljena, ali naš najveći nedostatak je fiskulturna sala i sportsko igralište.

Stalno nastojanje u tome da se učenicima pruži maksimum, kako u obrazovnom tako i u vaspitnom domenu, rezultiralo je generacije obrazovanih ljudi koji su postali prvenstveno dobri ljudi, neki dobri majstori svog zanata, neki vrijedni studenti na univerzitetima i ugledni stručnjaci u svojim zvanjima. U prilog tome ide i činjenica da u školi danas radi oko 25% bivših učenika škole. Iz ove škole su osim profesora potekli i inžinjeri, ljekari, ekonomisti, pravnici, arhitekti, umjetnici… Neki od njih su asistenti i profesori na univerzitetima u BiH, pa i u svijetu.