Aktuelnosti

Sedmica električnih vozila EV WEEK 2024

Priliku da prisustvuju prvom velikom regionalnom događaju posvećenom hibridnim i električnim vozilima u našoj zemlji imali su učenici JU Srednjoškolski centar Hadžići. Oni su u pratnji predmetnih profesora Keme Ćorovića i Džunejda Krčala posjetili EV WEEK koji se ove godine održava u Sarajevu.
Organizatori ovog događanja su kompanija Mervik Sarajevo, Mašinski fakultet iz Sarajeva, Energy Forum – SEF, sa partnerima, a učenicima je pozivnica stigla sa Mašinskog fakulteta od doc. dr. Jasmina Šehovića.
EV WEEK 2024 je prilika da se “sustigne” budućnost, sve ono što donose hibridna i električna vozila koja su neminovnost, što potvrđuje podatak da je već u EU 15% upravo ovakvih automobila, te da se razumije i promovira kao važan dio odgovora na klimatske promjene, dekarbonizaciju i očuvanje okoliša za generacije koje dolaze.
Tokom EV WEEK-a, 26. i 27. februara 2024. učesnici su imali priliku čuti izlaganja vodećih stručnjaka iz oblasti elektromobilnosti iz BiH, regiona i EU, a osim toga, posjetiti i sajam izlagača, gdje su najvažnije kompanije predstavile svoja električna auta, autobus, punjače, baterije i “pametna rješenja”, te prezentirale svoja dostignuća i planove za dalji razvoj.