Aktuelnosti

“Njegovanje kulture sjećanja“. 

29. septembra 2022.  191 učenik  drugog razreda naše škole i 14 profesora  posjetili su  Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Posjeta je realizirana u okviru projekta Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS “Njegovanje kulture sjećanja“.  Odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici  razvija se kultura sjećanja i pamćenja s ciljem da se ne zaboravi i ne ponovi. Nakon slušanja historijskog časa i obilaska mezarja u Potočarima, svi prisutni obišli su Muzej i stalnu izložbenu postavku u krugu nekadašnje fabrike akumulatora, gdje su imali priliku detaljnije se upoznati  sa životnim pričama žrtava i vidjeti značajne fotografije i druge artefakte.  Učenici i profesori  pogledali su dokumentarni film u kojem su iznijeta potresna svjedočanstva o događajima u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Profesionalni i krajnje ljubazni uposlenici i kustosi Memorijalnog centra pružili su našim učenicima mnogo informacija o potresnim dešavanjima te kobne ‘95.

Poseban utisak učenici su ponijeli iz Spomen-sobe – Lične priče, u kojoj je izloženo 20 ličnih predmeta žrtava pronađenih u masovnim grobnicama.

  „Genocid u Srebrenici ostaje moralna mrlja u Evropi, masovno ubistvo počinjeno u centru kontinenta 50 godina nakon što se svijet zavjetovao: ‘Nikad više’. Čuvanje ovih glasova u Arhivu vizuelne istorije odaje počast žrtvama i pruža mogućnosti za istraživanje i obrazovanje o ovom relativno nedavnom primjeru genocida.” (Kori Street)

Hiljade nišana bijelih 

najstrašniju istinu pišu.

Svjedoče nijemo i nikome

ne daju istinu da brišu.

                          (M. Čović, učenica)