Aktuelnosti

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 10. OKTOBAR

„Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“

Još i prije pandemije procjenjivalo se da svaka osma osoba u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem. No, posljednjih nekoliko godina ostavilo je posljedice na mentalno zdravlje cjelokupne populacije: mnogi su osjetili učinke hroničnog stresa kojemu nas je pandemija izložila, a procjenjuje se da je uslijed nje došlo do porasta prevalencije anksioznih i depresivnih teškoća i do 25%. Budući da je mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog, važno je posvetiti mu pažnju koju zaslužuje i učiniti ga prioritetnim.

Zato je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja „Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO). Cilj mu je potaknuti na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promovisanje mentalnog zdravlja. Ovogodišnja tema skreće nam pažnju na potrebu za usmjeravanjem na one preventivne intervencije koje vrednuju, promiču i čuvaju mentalno zdravlje, čime možemo prevenirati smetnje mentalnog zdravlja. Te intervencije trebaju zahvaćati čitav razvojni put čovjeka, od ranog djetinjstva do starosti, a njihova je implementacija važna kako bi sistemi podrške bili bolje opremljeni nositi se s izazovima za mentalno zdravlje koji nam predstoje.

Svim našim učenicima, roditeljima i uposlenicima želimo naglasiti da mentalno zdravlje ne smije biti tabu tema, te da potraže stručnu pomoć ukoliko kod sebe primjete neuobičajene promjene u ponašanju, a što dovodi do umanjenih sposobnosti u svakodnevnom funkcionisanju.

Vaš stručni tim JU SREDNJOŠKOLSKI CENTAR HADŽIĆI

Mirela Paškovan, pedagog; Amila Bašić , školski psiholog; Eldina Dupovac, socijalni radnik