Aktuelnosti

Studijska posjeta Finskoj

U okviru projekta DC-VET WB, organizovana je studijska posjeta za nastavnike i rukovodioce srednjh stručnih škola, u periodu  od 11. 6. do 14. 6. 2024. godine.

DC-VET WB studijska posjeta na temu socijalne inkluzije, održana je u Helsinkiju u organizaciji Ammattiopisto Luovi Vocational College.

Učesnici studijske posjete su bili nastavnici i predstavnici srednjih stručnih škola iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Španije, Albanije, Kosova i Finske. Projekat 𝗗C-𝗩𝗘�� 𝗪𝗕 je trogodišnji projekat fokusiran na razvoj kapaciteta stručnog obrazovanja i osposobljavanja u državama Zapadnog Balkana, i ima za cilj  inovirati i unparijediti postojeći sistem  obrazovanja i osposobljavanja kroz razmjenu dobrih praksi i sveobuhvatnu akciju izgradnje kapaciteta. 

DC-VET WB inicijativa se implementira uz finansijsku podršku  Evropske komisije i članovi konzoricja su obrazovne institucije i organizacije: Uniser Learning Mobility, IUS Life centar ca cjeloživotno učenje, Albainian Skills, Privredna Komora Crne Gore, Priština REA, IES Pedro de Tolosa, Ammattiopisto Luovi Vocational College.

Učesnici studijske imali su priliku da se upoznaju sa finskim obrazovnim sistemom, redovnim srednjim stručnim školama kao specijalizovanim srednjim stručnim školama. Finska je zemlja koja značajno investira u obrazovanje te prati obarazovne trendove u svijetu. Ammattiopisto Luovi Vocational College nudi stručno obrazovanje i obuku za VET učenike sa posebnim potrebama u šest stručnih oblasti i organizuje nastavu na preko 30 lokacija širom Finske.

Tokom studijske posjete učesnici su radili na izradi plana razvoja ličnih kompetencija te su imali priliku posjetiti najveću stručnu školu u Finskoj, Stadin AO.

Predstavnica naše škole bila je Jasmina Pezo, pomoćnica direktora.