Aktuelnosti

“Socijalna inkluzija i inkluzivno obrazovanje”

Dana 25.2.2021. održan je online trening na temu “Socijalna inkluzija i inkluzivno obrazovanje”.
Cilj online treninga je razumijevanje i diferenciranje osnovnih termina u oblasti (socijalne) inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, kao i upoznavanje sa osnovnim zakonskim i podzakonskim aktima u oblasti inkluzivnog obrazovanja u BiH i Kantonu Sarajevo.
U okviru uvodnog predavanja ekspertica iz ove oblasti, Elma Begagić, upoznala je polaznike treninga sa dosadašnjim aktivnostima na ovom planu. U nastavku predavanja polaznici su upoznati sa osnovnim terminološkim odredbama, zakonskim okvirima za razvoj inkluzivnog obrazovanja u BiH te sa konkretnim primjerima iz prakse. Na samom kraju ovog online treninga zajednički su formulisane preporuke za poboljšanje inkluzivnog obrazovanja u srednjim stručnim partnerskim školama u BiH. Učesnici ovog online treniga bili su i nastavnici i stručni saradnici JU Srednjoškolski centar Hadžići.
Pomenuto predavanje održano je u sklopu projekta “Stručno obrazovanje u BiH” kojeg realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).