Aktuelnosti

Program omladinskih razmjena, 2019.godine

U periodu od 24.septembra do 4.oktobra učenici Srednjoškolskog centra Hadžići bili su dio Programa omladinskih razmjena u organizaciji SHL fondacije, a naše  partnerske škole bile su Srednja škola „28.juni“ Istočno Sarajevo i Kaiser-Karl-Schule, Itzehoe.

Tema ovogodišnjeg projekta  bila „Common vision of the future“. U  okviru ove  teme učenici naše škole  su zajedno sa učenicima iz Njemačke učestvovali u radionicama čiji je radni naziv bio „Flying cities“, gdje su se uz asistenciju  profesora umjetnosti izrazili svoje kreativno viđenje budućnosti.

Osim toga,  učestvovali smo u i projektu „Fridays for future“,  odnosno Mirni protesti protiv klimatskih promjena usled globalnog zagrijavanja zemlje, koji  se svakog petka održavaju u centru Hamburga  u organizaciji mladih aktivista Hamburga. Tako su i mladi iz BH poslali jasnu poruku , da su dio svijeta koji je osviješteni  po pitanju zaštite okoline.

Muzej umjetnosti Wenzela-Hublika,  luka Hafencity,  otok Sylt, Hanse muzej, Miniature wonderland i veliki akvarijum, moderne zgrade i parkovi i brojne druge znamentosti samo su dio onoga što smo imali priliku vidjeti.

Nama, učenicima, će svakako u sjećanju ostati naši vršnjaci  i njihove porodice, koji su nam otvorili vrata svojih domova  i u narednih deset dana bili istinski domaćini. Uz njih smo imali priliku upoznati kulturu i tradiciju ovog nama prijateljskog naroda.

Stoga nam je zadovoljstvo što ćemo naredne godine biti u prilici odgovoriti  na ljubaznost i gostoprimstvo  naših domaćina.