Aktuelnosti

Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica -Potočari

Osmog oktobra 2019. godine učenici Srednjoškolskog centra Hadžići, u pratnji svojih razrednika i profesora historije posjetili su Potočare, mjesto gdje se desio najveći genocid poslije Drugog svjetskog rata.
Već u autobusu prof.historije, Rasim Katana, održao je čas historije te upoznao učenike sa historijskim činjenicama vezanim za period agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995.godine, sa posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili 11.julu 1995.godine, kada se i desio genocid. Učenici drugih razreda su imali priliku pogledati stalnu postavku Srebrenički genocid, u multimedijanoj sobi pogledati emotivan dokumentarni film o stradanju te obići Tvornicu akumulatora. Minutom šutnje i učenjem Fatihe odali su počast nevino ubijenim žrtvama na mezarju u Potočarima, a nakon toga kustos Muzeja, Azir Osmanović, održao je historijski sat.
Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica Potočari već drugu godinu se realizuje u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.