Aktuelnosti

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA – POTOČARI

U petak, 29. 9. 2023.g. su učenici drugih razreda naše škole sa razrednicima posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Historijski čas tokom puta je održao profesor Historije Rasim Katana, sa posebnim akcentom na period agresije na Bosnu i Hercegovini i hronologiju ratnih dešavanja koja su vodila ka strašnom zločinu genocida u Srebrenici. Odgojno- obrazovni aspekt ovog putovanja se nastavio i pod vodstvom tri kustosa Memorijalnog centra koji su nas proveli kroz sakralni i memorijalni dio cijelog kompleksa i veoma detaljno predstavili događaje samo jedne sedmice iz jula 1995. godine. U sakralnom dijelu Memorijalnog centra učenici su odali poštovanje nevino stradalim žrtvama zločina genocida pruoučivši fatihe. U memorijalnom dijelu, učenicima je predstavljena postavka „Koraci“ u kojoj su nakon historijskog pregleda datog od strane kustosa učenici mogli i sami koristeći interaktivne elemente postavke razumjeti i osjetiti koliko su neki trenuci te julske sedmice ‘95. godine bili teški za svakog čovjeka.

Dostojanstveno ponašanje naših učenika, saosjećanje i ljudskost tokom ove posjete iako su odgojno-obrazovni cilj, ovog petka su i ponos naše škole.

Zahvaljujemo se organizatorima putovanja Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo i kolegama vodičima koji su nam se pridružili Zulfi Ahmetoviću i Naimu Salkiću koji su kao svjedoci historije sa učenicima podijelili svoje široko i duboko lično poznavanje detalja vezanih za genocid u Srebrenici.

Molimo Te Bože Svemogući,.

Neka tuga postane nada!

Neka osveta bude pravda!

Neka majčina suza bude molitva: Da se nikome nikad ne ponoviSrebrenica!