Aktuelnosti

OBILJEŽAVANJE DANA NASTAVNIKA U NAŠOJ ŠKOLI

”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti.“
Na ove riječi svečane izjave za sve prosvjetne radnike a koje je napisao je 1966. godine R. Dottrens osvrnuli su se i učenici drugog razreda naše škole u okviru radionica povodom Dana nastavnika. Svjetski dan nastavnika obilježava se 5. oktobra svake godine u preko 100 zemalja u svijetu. Ujedno, ovaj dan je izvrsna prilika da se naglase izazovi s kojima se nastavnici susreću kao i važnost obrazovanja samih nastavnika. Kvalitetno obrazovanje iziskuje kvalitetne nastavnike. UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom nastavnika 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Svjetski dan nastavnika je prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Svoju zahvalnost profesorima učenici trećeg i četvrtog razreda oblikovali su u video čestitku.
Ovu priliku koristimo kako bismo uputili iskrene želje i poruke svim profesoricama i profesorima, učiteljicama i učiteljima povodom 5. oktobra, Svjetskog dana prosvjetnih radnika, čija je plemenita misija da obrazuju i odgajaju mlade ljude.
A vi, dragi učenici, odvojite nekoliko minuta i na panou u holu škole pročitajte u cjelosti Svečanu izjavu nastavnika, zanimljivu priču Kako je sačuvano dostojanstvo, kao i niz zanimljivosti koje su pripremili učenici JU SŠC Hadžići povodom obilježavanja 5. oktobra.