Aktuelnosti

Multimedijalna izložba „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

Dvogodišnji naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne osmišljen je u saradnji znatnog broja istaknutih stručnjaka, pretežno iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, te bosanskohercegovačkih i inostranih institucija čiji je rezultat jedinstvena i najveća izložba napravljena o islamskoj kulturi, umjetnosti i arhitekturi u Bosne i Hercegovini.
Multimedijalna izložba predstavlja pažljivo odabrane tematske cjeline. Islam u vremenu, Preplitanja, Raznolikosti samo su neki od naziva 23 sekcije čija priča počinje sa stoljećem neposredno prije dolaska islama do savremenosti. U okviru izložbe su organizovani paneli, radionice i razgovori o kojima se može informisati na dvojezičnoj web platformi projekta, kao i o samom projektu.
U okviru ovog projekta učenici svih gimnazijskih odjeljenja naše škole zajedno sa svojim profesorima posjetili su u četiri navrata ovu izložbu i na taj način osvijestili svoju predstavu o ljepoti i bogatstvu našeg kulturnog nasljeđa, koje će u skorije vrijeme biti sačuvano i u okviru islamskog muzeja.