Aktuelnosti

BUDI PISMEN!

Međunarodni dan pismenosti (International LiteracyDay) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja. Pismenost je temelj sveg znanja. Na Međunarodni dan pismenosti (International LiteracyDay – ILD), 8. septembra, širom svijeta promovira se pismenost i obrazovanje u cilju dostupnosti svima.

Danas nepismenost podrazumijeva nedostatak sposobnosti čitanja, pisanja i korištenja računanja, obrade informacija, izražavanja ideja i mišljenja, donošenja odluka i rješavanja problema.

Učenici naše škole također su obilježili ovaj važan datum i svojim aktivnostima skrenuli pažnju na veliki broj odraslih koji imaju ovaj nedostatak.

U sklopu radionice pod nazivom “I ovo je naše pismo” prisjetili su se bosančice, starog pisma bosanskog jezika. Pano postavljen u holu škole privukao je veliki broj učenika koji su poželjeli svoje ime zapisati bosanskom ćirilicom. Osim ove instalacije učenici su pripremili i statističke podatke koje govore o ovom problemu a koji su prilično poražavajući.

Smatra sa da oko 775 miliona odraslih ljudi ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti. Statistički podaci govore da je jedan od pet odraslih još uvijek nepismen, a dvije trećine od tog broja čine žene. 60,7 miliona djece ne pohađa školu, a veliki broj je pohađa neredovno ili prekine školovanje iz različitih razloga: ratno okruženje, bolest, siromaštvo…

Prema istraživanjima koja su proveli naši učenici naglašeno je da Južna i Jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih subsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu su Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%).