Aktuelnosti

BUDI I TI UČENIK JU SREDNJOŠKOLSKI CENTAR HADŽIĆI

U srcu Hadžića, od 1978. godine, Srednjoškolski centar Hadžići je bio simbol obrazovanja i napretka. Osnovan s vizijom pružanja vrhunskog obrazovanja, danas ova institucija nije samo škola već i dom u kojem se razvijaju osviješteni i kompetentni pojedinci, budući nosioci napretka u svojoj struci.

Od prvih koraka učenika u savremenoj školskoj zgradi, izgrađenoj 1979. godine, pa sve do današnjeg dana, naš fokus je bio na pružanju kvalitetnog obrazovanja. Građevinski i mašinski tehničari, stručnjaci iz oblasti građevinarstva i mašinstva – samo su neki od smjerova koje smo ponosno nudili.

Nismo zaboravili ni najizazovnije trenutke. U ratnim godinama, kada su mnogi učenici bili raseljeni, nastavili smo svoju misiju obrazovanja, prilagođavajući se okolnostima, čak i sa dva punkta.

Danas, naša škola nije samo mjesto učenja već i mjesto zajedništva. Iako opremljena najmodernijim sadržajima, naš najveći ponos su generacije učenika koji su postali uspješni ljudi, stručnjaci, članovi društva koji imaju viziju.

Dobro došli u Srednjoškolski centar Hadžići – mjesto gdje se obrazovanje susreće s budućnošću! Naša vizija je stvoriti kvalitetnu školu koja osigurava sretno i bezbrižno okruženje za sve učenike, savremenu školu koja prati trendove i svojim oblikom rada odgovara potrebama i potencijalima svih učenika.

Kreativno organizovanje nastave, kombinovanje prezentacija i praktičnog rada, te dinamičan sadržaj nastavnih predmeta ključni su elementi našeg školskog programa. Učenici imaju priliku razvijati svoje talente u savremeno opremljenim kabinetima i radionicama. 

Naša škola je središte koje objedinjuje različite obrazovne pravce i stručne profile.

Nakon završene četverogodišnje škole, otvaraju se vrata ogromnih mogućnosti za naše učenike. Mnogi od njih nastavljaju svoje obrazovanje upisom na fakultete i usavršavaju se u odabranim područjima. Danas, naši bivši učenici, su ponosni akademski profesori, renomirani liječnici, stručnjaci u tehničkim znanostima, istaknuti znanstvenici te inspirativni lideri u društvu.

Opća gimnazija – Ovdje se stiču široka opća znanja i razne vještine poput jezičke, matematičke i informatičke pismenosti. Opća gimnazija pruža široko opće obrazovanje i priprema učenike za daljnje školovanje na fakultetima i visokim školama.

Mašinska škola – Omogućuje računarsko i informatičko usavršavanje u području mašinstva, pripremajući učenike za dizajniranje, modeliranje i konstruiranje proizvoda uz korištenje računara i CNC mašina, te na taj način otvara mogućnosti za daljnje školovanje na tehničkim fakultetima.

Građevinska škola – Učenici ovdje prenose svoju kreativnost na objekte namijenjene životu i radu, uz projektovanje i izgradnju građevinskih objekata te primjenu računara u građevinarstvu.

Turistički tehničari – Stiču se ključne vještine za uspješno djelovanje u turizmu, uz naglasak na strane jezike, terensku nastavu i praktičnu obuku u hotelima i turističkim agencijama.

Prehrambeni tehničari – Učenici se osposobljavaju za rukovanje, čuvanje i skladištenje prehrambenih proizvoda, uz praktičnu obuku u tvornicama hrane i pića.

Stručne škole – Pružaju mogućnost sticanja stručnih znanja i praktičnih vještina u različitim radionicama poput radionice za mašinsku obradu, stolarske i krojačke radionice te frizerskog salona.

Naši učenici stručnih škola sudjeluju u dualnom obrazovanju, gdje brzo stiču praktična znanja i vještine potrebne na tržištu rada. Ova metoda obrazovanja prilagođava se potrebama poslodavaca, osiguravajući tako usklađenost s realnim izazovima tržišta.

U okviru stručnih škola nudimo sljedeća zanimanja:

AUTOMEHANIČAR – Osposobljavanje za popravljanje i servisiranje vozila. Učenici se edukuju o mehaničkim sistemima vozila, dijagnostici kvarova te održavanju motornih vozila, pripremajući se za dinamičan rad u automobilskoj industriji.

PLINSKI I VODOINSTALATER – Osposobljavanje za montažu, kontrolisanje i održavanje instalacija. Ovo zanimanje obuhvaća učenje o postavljanju i održavanju plinskih, vodovodnih i kanalizacijskih sistema, pružajući stručno znanje za sigurno i efikasno funkcionisanje instalacija.

STOLAR – Obrada i izrada namještaja i drugih predmeta od drveta. Učenici se obučavaju u tehnologijama obrade drveta, izradi različitih vrsta namještaja te stvaranju kvalitetnih drvnih proizvoda.

BRAVAR – Izrada dijelova metalnih konstrukcija, obrada limova i cijevi te izvođenje montažnih radova građevinskih objekata. Kroz ovo zanimanje učenici stiču vještine u radu s metalom, zavarivanju i montaži, pripremajući ih za raznolike poslove u industriji i građevinarstvu.

KROJAČ – Zanimanje iz sektora mode, tekstila i kože. Učenici se edukuju o krojenju, šivenju i izradi odjeće te modnim trendovima, pripremajući ih za kreativno i precizno oblikovanje odjevnih predmeta.

MONTER SUHE GRADNJE – Izvodi unutrašnje radove u objektima visokogradnje sa različitim materijalima na montaži zidova, stropova i slično. Ovo zanimanje obuhvaća učenje o suhoj gradnji, materijalima i tehnikama postavljanja, pripremajući učenike za izvođenje preciznih i estetskih radova.

FRIZER – Djelatnost u području usluga usmjerenih na njegu kose i brade, te estetskom uljepšavanju osoba. Kroz ovaj program, učenici se edukuju o frizerskim tehnikama, stilizovanju i bojenju kose te pružanju različitih frizerskih usluga.

KUHAR – Određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njeno pripremanje. Ovo zanimanje obuhvaća učenje o kulinarskim tehnikama, prehrambenoj sigurnosti, upravljanju kuhinjom i pripremi raznovrsnih jela, pripremajući učenike za rad u ugostiteljstvu.

PRODAVAČ – Osposobljavanje da stečena znanja mogu primijenuti u radu sa robom, ako će raditi posao prodavača ili napraviti vlastitu organizaciju malog biznisa. Ovo zanimanje obuhvaća učenje o prodajnim tehnikama, komunikaciji s kupcima, vođenju inventara i osnovama poslovanja, pripremajući učenike za rad u prodajnom sektoru ili pokretanje vlastitog poslovanja.

Srednjoškolski centar Hadžići vam pruža priliku da razvijete svoje talente, steknete nove vještine i pripremite se za uspješnu budućnost u raznim područjima.

  Srednjoškolski centar Hadžići – mjesto gdje se rađaju snovi i ostvaruju uspjesi.