Okrugli sto – „ Inkluzivno obrazovanje – Vršnjaci s invaliditetom u odjeljenju“

Povodom obilježavanja 03.12.  – Dana osoba s invaliditetom i 10.12. – Dana ljudskih prava,  u JU Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija i multimedije Ilidža održan je 07.12.2022.godine Okrugli sto, na temu  „ Inkluzivno obrazovanje – Vršnjaci s invaliditetom u odjeljenju“. Svoj puni doprinos  na  podizanju svijesti u društvenoj zajednici o potrebi postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i učestvovanja osoba s invaliditetom u društvu dali su članovi Vijeća učenika JU Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija i multimedije i Vijeća učenika JU Srednjoškolski centar Hadžići. Pitanja o kojima su učenici diskutovali su:

  • Koje su prednosti i nedostaci inkluzivnog obrazovanja?
  • Šta možemo uraditi da poboljšamo inkluzivno obrazovanje?
  • Da li zaista učimo jedni od drugih u inkluzivnom odjeljenju?
  • Koliko smo spremni i otvoreni prihvatiti različitosti među nama?
  • Na koji način mi možemo biti pokretači promjena?

Odgovori koje su na posljednje pitanje dali učenici mogu biti kvalitativne smjernice za unapređenje inkluzivnog obrazovanja.

Osim navedene aktivnosti realizovano je istraživanje u kojem su učestvovali nastavnici i učenici navedenih škola. Dobijeni rezultati trebaju biti osnova za planiranje daljih aktivnosti na razvoju inkluzivne kulture u školama.

Koristimo priliku da se zahvalimo školi domaćinu na gostoprimstvu i susretljivosti, kao i Mobilnom stručnom timu za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju KS koji je u saradnji sa Stručnim službama škola uspješno organizovao Okrugli sto.